Pálivé touhy, mlsná mysl a chuť na život.

Všechny to známe. Někdy je chuť na čokoládu tak silná, že bys kvůli ní objala i kolegu z účetního. Jindy tě přepadne neodbytné nutkání dát si něco ostřejšího – zázvor, česnek, pálivou omáčku… nebo prostě ostře vypointovaný rozhovor s tchyní. Ano, i to je chuť. A možná víc než jen fyzická.

Proč jsi najednou celá 🔥 PÁLIVÁ?

Pálivá chuť je v tradiční čínské medicíně spojena s elementem Kovu a s našimi plícemi. Ale teď pozor – nejen s dýcháním, ale i s emocemi. Konkrétně s těmi, které jsme zadržely. Taková ta „všechno v pohodě“ tvář, zatímco uvnitř vřeš jako thajské kari.

Pálivá chuť uvolňuje, rozehřívá a pomáhá vyplavit sevřenost, smutek nebo potlačené slzy. Proto najednou stojíš s tubou wasabi nad kuchyňskou linkou a nevíš proč. Tvůj vnitřní radar volá: „Potřebuju se nadechnout, uvolnit a něco konečně pustit!“

30+, 40+, 50+ a chuťové mise

30+: „Miluju ostré jídlo, protože jsem divoká a svobodná.“ Možná. A možná taky proto, že sis právě potřetí za týden řekla „to dám sama“ a potřebuješ něco, co ti rozproudí krev místo masáže.

40+: „Nemám ráda moc pálivé, bolí mě žáha.“ Jo, nebo ti bolí duše, že všechno držíš uvnitř a zapomněla jsi, jak zní tvůj vlastní hlas, když si dovolíš bouchnout dveřmi (nebo si aspoň upřímně povzdechnout).

50+: „Já už to ostré nejím, ale pamatuju si, že mě to umělo dostat do varu.“ A přesně – to var je klíčové slovo. Tělo se chce rozhýbat, vnitřní zima uvolnit. Ale tentokrát ne přes chili omáčku, ale jemně, vědomě. Přes čich, dech, dotek, přítomnost.

Takže, co ti vlastně chutná?

Tahle otázka není o jídle. Je o životě. Co v tobě teď hoří? Co si potřebuješ vydechnout? Co si potřebuješ dopřát, abys nemusela svým emocím nastavovat pálivou výhybku?

Zastav se. Očichej svůj den. Ochutnej jeho vůni, jeho tóny. Možná zjistíš, že i když kuchyň zrovna nevoní po kari, tvoje tělo pořád hladoví – po pozornosti, po klidu, po laskavosti. A to ti žádný fastfood nedá.

Chceš vědět, co ti doopravdy chutná a proč?

Ve Škole smyslnosti tě čeká kapitola Extatická chuť – a tam si to spolu celé ochutnáme. Bez výčitek. Bez diet. Se špetkou moudrosti a pořádnou dávkou života.

Každá chuť je spojená s nějakou emocí. A ve škole smyslnosti, která je o smyslech a živosti v těle, se učíme i to, jak se můžeš vypořádat s nepříjemnými emocemi cíleně díky konkrétním chutím. Protože pokud tělo volá po nějaké chuti, je důležité vědět proč.

Zjisti, kdy startuje další běh a přihlas se. Ať tě tvůj život zase baví jíst.

Tereza Bošková
Jsem průvodkyně a motivátorka žen ke změně a odvaze. Jako lektorka kurzů a konzultantka feng-shui inspiruji ženy aby nacházely způsoby, jak proměňovat svůj život ZEVNITŘ ven a naučily se užívat si své ženské role a superschopnosti jako je citlivost plnými doušky. Jsem autorka online kurzů, kongresů a událostí, které tě zbaví strachu z potápění (do hlubin života).
Komentáře